• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Votul uninominal - vocea fiecărui cetăţean va fi auzită


Votul uninominal - vocea fiecărui cetăţean va fi auzită
14 Martie
 Stimaţi cititori,
 
 Iniţiativa legislativă a fracţiunii Partidului Democrat din Moldova privind introducerea sistemului uninominal de vot a fost înregistrată astăzi în Parlament.
 

Conferinţă de presă după înregistrarea în Parlament a proiectului privind introducerea sistemului electoral uninominal
 
 Acum, proiectul urmează a fi dezbătut pe larg. Îi vom invita să participe la discuţii pe toţi cei care au expertiză în materie de sisteme electorale. Documentul a fost transmis deja Comisiei de la Veneţia pentru expertiză juridică şi analiză.
 
 Alegerea directă a deputaţilor îi va permite şi diasporei să aibă reprezentanţii săi în Parlament. În forma sa actuală, proiectul presupune organizarea unei înregistrări prealabile a persoanelor cu drept de vot stabilite peste hotare, pentru a afla câţi alegători avem în diasporă. Apoi, în funcţie de rezultatele acestui exerciţiu, vor fi formate circumscripţiile uninominale. Astfel, va fi soluţionată şi problema care devine actuală în timpul fiecărui scrutin, cea a insuficienţei buletinelor de vot.
 
 Documentul ţine cont şi de persoanele cu drept de vot din stânga Nistrului. Aici, însă, alegeri vor fi organizate atunci când vom fi siguri că scrutinul va fi corect şi democratic.
 
 Pentru a fi înregistrat, un candidat trebuie să colecteze semnături de la persoanele din subdiviziunea unităţii teritorial-administrativă, care îl susţin la funcţia de deputat.
 
 O persoană va fi înscrisă în cursa electorală dacă va fi susţinută, prin semnătură, de cel puţin o mie de cetăţeni din circumscripţia pe care vrea să o reprezinte în Parlament. Mai mult, viitorul candidat va trebui să prezinte un document foarte important – cazierul de integritate, care a apărut în legislaţie după ce am votat pachetul de integritate, menit să lupte împotriva corupţiei.
 
 Deputat în Legislativul Republicii Moldova va ajunge persoana care a fost votată de majoritatea alegătorilor din circumscripţie. Acelaşi număr de cetăţeni din subdiviziune va avea puterea de a-şi demite trimisul în Parlament, printr-un referendum local.
 
 Această metodă de alegere a parlamentarilor îi va responsabiliza mai mult pe viitorii deputaţi, oferindu-le cetăţenilor toate mecanismele de control asupra lor. Este un sistem electoral bazat pe principiile democraţiei, folosit de ţări precum Franţa, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.
 
 Nu avem alţi 25 de ani să trăim în acest sistem putred.
 
 
 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.