• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Toate lucrurile măreţe şi cu adevărat impresionante au un început bine planificat.


Toate lucrurile măreţe şi cu adevărat impresionante au un început bine planificat.
09 Decembrie
În viziunea mea, cel mai interesant start, care poate fi dat, este cel din afaceri.  Pe lângă mult curaj şi dedicaţie, autorii une idei de business trebuie să dea dovată şi de inventivitate, gândire pragmatică şi abilităţi pentru gestionarea corectă a surselor financiare în aşa mod ca investiţiile să fie recuperate în cel mai scurt timp posibil.
Am acceptat cu mare plăcere să fiu membru al juriului în cadrul unui proiect ce are ca scop selectarea şi încurajarea ideilor de afaceri de success în Republica Moldova şi chiar de la începutul competiţiei pot spune cu certitudine că avem talente în domeniul afacerilor şi că datorită lor ţara noastră are şanse să se transforme în una înalt dezvoltată şi atractivă pentru oamenii de afaceri din afară. Vreau să vă povestesc mai multe despre acest concurs cu speranţa că voi reuşi să vă conving să nu renunţaţi la ideile voastră de business în cazul în care vă gândiţi să le depozitaţi undeva deoparte şi să le lăsaţi să se prăfuiască.
Proiectul ,,Generator,, este dedicat ideilor IT ce pot fi aplicate în practică la etapa de export a produselor din sectoarele textile, vitivinicol şi turism receptor. Importat de menţionat este faptul că în prezent ţara noastră are mare nevoie ca aceste domenii să prospere. Împreună cu specialişti calificaţi, membri ai juriului, am dat undă verde pentru 10 idei, care ne-au convins că merită să concureze pentru premiile ce au fost puse în joc. Scopul acestui proiect este încurajarea tinerilor să gândească strategic şi să dea sens vieţii lor printr-o ocupaţie care să le ofere nu doar plăcere, dar şi bani necesari pentru a-şi întreţine familiile.
A fost ales anume domeniul IT pentru că în prezent este fragil şi puţin cunoscut în ţara noastră. Ieri a avut loc cea de-a doua etapă a programului, dintre toate ideile prezentate  noi am selectat 10 echipe formate din tinerii care ne-au impresionat cel mai mult. În pozele de mai jos puteţi vedea că concursul se desfăşoară într-o atmoseferă prietenoasă, or creatorii de business au nevoie de calm şi încurajare pentru a putea lansa cele mai eficiente propuneri.
Debutanţii în afaceri au şi o motivaţie pe măsură – câştigătorul va primi suportul necesar pentru a-şi definitiva proiectul şi va avea şansa unică de a-l prezenta la expoziţia World Expo Milano 2015, care, conform extimărilor va fi vizitată de aproximativ 20 de milioane de vizitatori. Alte patru idei vor premiate cu câte 40 de mii de lei, bani care ar putea fi folosiţi şi pentru implementarea în practică a proiectelor.
Sunt sigur că la finalul competiţiei companiile existente în Republica Moldova, care au nevoie să evoluieze la capitolul IT,  vor avea de unde să aleagă ideile pe care le aşteptau de mult timp.
De asemenea, mă bucur enorm că printer primii în lista sponsorilor se află şi Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi a Exportului din Moldova, care propune diferite programe de finanţare pentru tinerii dornici de a iniţia afaceri de succes. Eu le urez participanţilor cât mai multe idei reuşite şi abia aştept să văd cu ce se va termina această aventură interesantă.
http://upgrademoldova.md/
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.