• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Rezumat al vizitei în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord


Rezumat al vizitei în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord
09 Februarie
La Londra am avut o agendă încărcată, dar care mi-a adus satisfacţia lucrului bine făcut. Am discutat cu preşedintele Camerei Comunelor. Apropos, cu Rt Hon. John Bercow ne-am văzut exact înaintea votului pentru declanşarea procedurii de ieşire a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. Surprinzător însă nu am discutat doar despre Brexit, ci am vorbit despre cooperarea noastră după părăsirea de către Marea Britanie a UE. Am fost felicitaţi pentru progresul în dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi pentru agenda de reforme pe care ne-am asumat-o pentru 2016. Invitaţia mea de a vizita Chişinăul a fost acceptată de Rt Hon John Bercow cu plăcere. Nu pot să trec peste un detaliu care sper să vă impresioneze la fel de mult ca şi pe mine. Actualul preşedinte al Camerei Comunelor provine dintr-o familie care a emigrat din România în Marea Britanie la începutul secolului XX!
Am discutat despre afaceri, reforme şi proiecte investiţionale la BERD. A fost o întâlnire extrem de utilă şi cred că apropiata vizită la Chişinău a interlocutorilor mei, printre care şi prim-vicepreşedintele BERD Philip Bennett, va da start unei colaborări mult mai intense si cu efecte resimţite de locuitorii Moldovei. 
Am avut şi alte întrevederi utile pentru ţară la Ministerul de Externe, la Camera Comunelor, etc. Le-am vorbit despre realizările noastre şi am explicat cum rezolvăm problemele. În consecinţă am obţinut suport pentru atragerea investiţiilor care vor genera noi locuri de muncă şi noi afaceri în Moldova, dar şi pentru rezolvarea problemei transnistrene, a securităţii informaţionale şi energetice, a infrastructurii şi birocraţiei care frânează dezvoltarea statului. A fost o vizită bună şi cu multe rezultate care se vor vedea în timp. Nu am cerşit bani. Am solicitat şi am obţinut suport, încredere şi schimb de experienţă.
Am mai avut o agendă pe care am setat-o împreună cu Casa Regală a României. Împreună cu Principele Radu al României am discutat cum pot fi extinse în Moldova proiectele Casei Regale a Regatului Unit al Marii Britanii. În cadrul prânzului de la Palatul Buckingham uluicu membrii familiei regale, am descoperit oameni extraordinari şi surprinzător de deschişi pentru Moldova. Le-am transmis un set de sticle cu vin de colecţie Purcari, companie care în trecut se presupune că a fost unul din furnizorii pentru Casa Regală a Regatului Marii Britanii. Şi i-am chemat în Moldova. Au spus că vor veni, dar iniţial să dezvoltăm proiecte frumoase pe care le-ar putea susţine ulterior. Sunt sigur că printre voi sunt mulţi din cei care vor putea profita de ofertă şi vor promova dezinteresat cauze ce ar aduce mult bine comunităţii şi ar fi în măsură să intereseze familia regală din Marea Britanie.
Împreună cu principele Radu al României, am vizitat Invictus Games Foundation. Ştiu că în Moldova sunt mulţi eroi. Oameni care la datorie, servind cu abnegaţie patria, au avut de suferit. Mulţi dintre ei luptă în continuare deja din postura de persoane cu abilităţi speciale. Eu cred că merită să luptăm şi noi ca să-i aducem în rândul invincibililor. Am discutat cu preşedintele Invinctul Games Foundation, Sir Keith Mills. Apoi am discutat cu Principele Radu al României despre conjugarea eforturilor pentru a pune în valoare eroii din Moldova. Pentru început câte unul, ca în scurt timp să constituim o echipă proprie pentru această excepţională competiţie Invictul Games.
Am fost şi la Universitatea Kent, unde deja studiază câţiva tineri originari din Moldova, dar vrem să fie mai mulţi. Despre noi oportunităţi pentru studii şi cercetări pentru tinerii noştri am discutat cu profesorii, studenţii şi administraţia instituţiei. Am fost absolut fascinat de cercetările care se fac la Kent. Este o experienţă care probează încă o dată cât de mult avem de lucrat pentru a transforma sistemul nostru educaţional într-unul care să genereze performanţă şi să încurajeze tinerii să înveţe şi să se implice.
Am avut o întâlnire cu Andrew Parmley, Lord-Mayor, conducătorul districtului financiar al Londrei. Lord-Mayor este primarul entităţii administrative City of London, având rangul de ministru, şi conducătorul districtului financiar al Londrei (City of London Corporation). Lordului Mayor are importantul rol de a promova afacerile londoneze în străinătate, de asemenea, el îndeplineşte funcţia de cancelar al universităţii City University London. I-am povestit despre Moldova, despre facilităţile pe care le oferim investitorilor şi despre vinăriile noastre. Suntem o guvernare pro-business de acest lucru sigur l-am convins. Sper tare mult că după această discuţie interesul oamenilor de afaceri din City pentru Moldova să crească.
Între timp este nevoie să muncim acasă, împreună şi să învăţăm să vedem dezvoltarea Moldovei ca pe un obiectiv comun pentru care trebuie să contribuim fiecare. 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.