• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Berlin-Chişinău. Relansarea dialogului politic


Berlin-Chişinău. Relansarea dialogului politic
09 Martie
 Astăzi, s-a încheiat vizita mea la Berlin. Au fost trei zile pline şi productive, în care am realizat tot ce mi-am propus, chiar mai mult. Am reuşit să relansăm dialogul politic bilateral cu Germania – voce cheie în Uniunea Europeană şi am primit asigurări că vom fi susţinuţi.
 
 Îmi doresc mult să sporesc prezenţa companiilor germane la noi în ţară. Aceasta reprezintă un indicator de stabilitate economică şi atrage oameni de afaceri din alte state să examineze Moldova ca locaţie pentru investiţii. Astăzi, o serie de companii germane serioase, cu precădere în industria automotive, dar nu numai, îşi desfăşoară deja activitatea pe piaţa din Republica Moldova, asigurând numeroşi cetăţeni cu locuri de muncă şi contribuind la creşterea economică a statului nostru. Chiar în debutul vizitei, am avut o întâlnire foarte bună cu oameni de afaceri care reprezintă diverse sectoare şi industrii germane, întâlnire ce s-a desfăşurat în cadrul Comitetului de Est al Economiei Germane.
 

O întâlnire productivă cu Michael Harms, Directorul Executiv al Comitetului de Est al Economiei Germane
 
 Este vorba despre grupul Airbus (producere şi vânzare de avioane, elicoptere şi tehnologii conexe), CLAAS Global Sales GmbH (tehnică agricolă), Durion GmbH (energie regenerabilă), Messer Group GmbH (producerea şi furnizarea gazelor pentru industria alimentară), TERQUA SRL, Kaufland Stiftung&Co.KG (retail), dar şi alte companii care activează în domeniile IT, securitate informaţională, servicii bancare, creditare etc.
 
 Este o listă solidă de întreprinderi cu cifre de afaceri impresionante. Am discutat proiecte concrete pe care acestea le-au lansat sau examinează oportunitatea intrării pe piaţa noastră.
 
 M-am angajat să le ofer orice suport necesar potenţialilor investitori, să consultăm cu ei iniţiativele economice noi, să asigurăm previzibilitate legislativă şi fiscală. Suntem o guvernare pro-business şi este foarte important să creăm un mediu de afaceri favorabil, care, în rezultat să contribuie la formarea câtor mai multe locuri de muncă pentru moldoveni.
 
Mediu de afaceri favorabil    atragere investitori   locuri de muncă bine plătite  creştere economică  stopare migraţie  revenire moldoveni în ţară  creştere demografică  întinerire populaţie  creştere forţă de muncă  dezvoltare ţară
 
 La nivel politic, am discutat cu interlocutori-cheie care gestionează dosarul ţării noastre, printre care Preşedintele Forumului Germano-Moldav, Fritz Felgentreu, şi Fundaţia Friedrich-Ebert din Berlin. 
 

Discuţii cu Fritz Felgentreu

 
 Pentru ca ţara să prospere şi investitorii să fie atraşi să-şi extindă afacerea aici, este nevoie de stabilitate politică şi ca Moldova să nu deraieze din calea de integrare europeană aleasă. La aceasta temă am discutat cu omologul meu, preşedintele Bundestag-uluiNorbert Lammert
 

Întrevedere cu Norbert Lammert
 
 Am vorbit despre reformele implementate de Republica Moldova pentru consolidarea instituţiilor şi dezvoltarea ţării. L-am informat pe preşedintele Lammert că atât majoritatea din Parlament, cât şi Guvernul de la Chişinău sunt determinate să implementeze angajamentele asumate la semnarea Acordului de Asociere.
 
 La rândul său, Norbert Lammert a salutat acţiunile pe care le-am întreprins şi mi-a transmis că Germania este interesată în dezvoltarea statelor vecine ale Uniunii Europene şi va asigura tot suportul pentru Moldova în acest sens.

 Am avut discuţii foarte bune cu nume notorii din cele două fracţiuni majore ale legislativului german. Cu social-democraţii (SPD): vicepreşedinta Bundestagului, Ulla Schmidt (SPD), reprezentantul special al Guvernului Federal German pentru Rusia, Asia Centrală şi ţările din Parteneriatul Estic, Gernot Erler (SPD), membrul Comisiei parlamentare pentru politică externă, Niels Annen (SPD), dar şi cu creştin democraţii şi creştin social-democraţii (CDU/CSU): preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri europene, Gunther Krichbaum (CDU/CSU), coordonatorul în Bundestag pentru Republica Moldova, Hans Michelbach (CDU/CSU), membrul Comisiei parlamentare pentru politică externă, Jürgen Hardt (CDU).

 Am discutat pe larg despre reformele planificate pentru anul 2017, implementarea Acordului de Asociere, eforturile de însănătoşire a sistemului financiar-bancar şi recuperarea actelor fraudate în urma crizei bancare, acţiunile anti-corupţie, dar şi contextul politic regional.
  
 Luni seara, am avut o Masă rotundă organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene din Berlin şi DGAP (Asociaţia germană pentru politică externă) cu genericul ”Moldova, the EU and the struggle for reforms. How to adjust the Eastern Partnership?”. A fost o prezenţă largă, am răspuns la numeroase întrebări care vizează subiecte de actualitate pentru noi.   
 

Vicepreşedintele Bundestagului, Ulla Schmidt


Preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri europene, Gunther Krichbaum


Coordonator în Bundestag pentru Republica Moldova, Hans Michelbach


Membrul Comisiei parlamentare pentru politică externă, Jurgen Hardt


Membrul Comisiei parlamentare pentru politică externă, Niels Annen

 
 O discuţie constructivă şi foarte bună am avut-o şi cu membrul Guvernului Federal, Ministrul de Stat pentru afaceri europene, Michael Roth
 

Ministrul de Stat pentru afaceri europene, Michael Roth
 
 În timpul vizitei în capitala Germaniei, am avut posibilitatea să mă întâlnesc şi cu unii moldoveni stabiliţi aici. Evident, am abordat teme privind situaţia politică şi economică din ţară. Am vorbit şi despre sistemul electoral actual care nu a permis să le fie auzită pe deplin vocea la ultimul scrutin. Le-am dat asigurări că vom face tot posibilul pentru ca, la alegerile din 2018, ei să-şi poată exprima opţiunea de vot în cel mai democratic mod posibil.
 

Moldoveni stabiliţi la Berlin, Germania 

 
 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.