• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Belarus, un partener de încredere pentru Republica Moldova


Belarus, un partener de încredere pentru Republica Moldova
24 Septembrie

Din experienţa anterioară, dar şi în urma discuţiilor de astăzi pe care le-am avut cu D-ul Mihail Rusâi, viceprim-ministrul Republicii Belarus, pot să spun cu certitudine că această ţară este un partener  foarte  bun şi important  în procesul de dezvoltare a relaţiilor economice  pentru noi. Deja există întreprinderi mixte moldo-beloruse, companii care cresc şi prosperă,  pe deoparte datorită  elementelor care le creaza condiţii favorabile comune de către guvernele noastre, pe de altă parte,  graţie potenţialului care există  prin faptul că Belarus este la moment membră a Uniunii Vamale, iar Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, cuprinzând DCFTA, indirect oferind o posibilitate de acces la o piaţă de peste 900 milioane de consumatori.

Printre primele subiecte pe care le-am abordat împreună cu omologul meu a fost faptul că în Republica Moldova există un potenţial foarte mare pentru producătorii din Belarus. Ei pot veni să investească în ţara noastră, să-şi realizeze produsele aici, folosind tehnologiile pe care le au la ei, pe ale noastre, indiferent că vor să monteze tractoare, troleibuze sau orice alte industrii. Apoi, odată realizate în Moldova, aceste produse, servicii sunt marcate ca produse de origine moldovenească, le oferă dreptul să fie exportate liber, fără taxe şi fără cote, atât în Uniunea Europeană,  cât şi în alte regiuni, unde avem noi pieţe deschise. Eu cred că această idee reprezintă un potenţial extrem de mare. Important pentru noi este şi faptul că Belarus este partenerul nostru de încredere chiar şi în relaţia cu Federaţia Rusă. Şi asta pentru că autorităţile belaruse au luat o poziţie corectă faţă de Moldova prin decizia lor de a nu accepta propunerea ruşilor de a introduce taxe sau  restricţii faţă de mărfurile şi serviciile noastre.  

Anume din acest motiv, contăm foarte mult pe suportul belarus şi pe parcursul discuţiilor pe care le vom avea mâine, la Moscova sau vineri, la Consiliul Economic al CSI.

Repet, Belarus  este un partener foarte important pentru Moldova şi îmi doresc extrem de mult  ca tot ceea ce ne leagă, să evolueze tot mai mult.
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.