• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Jurnal săptămânal european (11 - 15 decembrie, 2017)

Jurnal săptămânal european (11 - 15 decembrie, 2017)

15 Decembrie 2017

Andrian Candu s-a născut la 27 noiembrie 1975 în Chişinău. Este licenţiat în drept. A studiat la Facultatea de drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, România, şi la Universitatea de Economie şi Administrare a Afacerilor din Viena. A făcut masteratul în cadrul Programului Postuniversitar în drept fiscal internaţional, Viena, Austria, şi la Universitatea din Western Cape, Cape Town, Africa de Sud. A fost consultant principal în cadrul Comisiei parlamentare pentru Politică Externă, lector la Academia de Administrare Publică, manager senior Pricewaterhouse Coopers Moldova, director general Prime Management, iar din 2010 este deputat în Parlament, vicepreşedinte al legislativului(2013), viceprim-ministru al Economiei (2014), preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova din 2015. Este vicepreşedinte al Partidului Democrat din 2012. Căsătorit, tată a trei copii.

Luni

Londra. Plouă şi e neobişnuit de frig. Chiar şi aşa, ador oraşul de care mă leagă multe amintiri din perioada în care am urmat un curs la Institutul de drept European al Universităţii din Birmingham. După călătoria peste ocean, se anunţă o zi lungă, dar sunt sigur că vom reuşi să stabilim noi parteneriate ca să facem drumurile din Moldova mai sigure. Anul acesta am semnat manifestul #4RoadSafety, prin care ne-am angajat să reducem numărul victimelor accidentelor rutiere. Să nu uităm însă că schimbarea începe cu noi, cu fiecare participant la trafic.

Am făcut o prezentare la conferinţa internaţională Obiective Globale de Dezvoltare Durabilă pentru Siguranţa Rutieră. Am aflat că sunt printre puţinii preşedinţi de Parlament din lume care personal s-a angajat în promovarea siguranţei în trafic. Despre importanţa implicării legislatorilor pentru sporirea siguranţei rutiere la nivel global am discutat cu Lord Robertson şi Barry Sheerman, parlamentar şi preşedintele Global Network for Road Safety Legislators. În timp ce primeam felicitări şi aprecieri pentru spotul realizat împreună cu familia, prin care facem apel la transportarea copiilor în scaune auto, mă gândeam că deja de o săptămână nu mi-am văzut micuţii. Dor de casă.

Dar… suntem aşteptaţi de membrii grupului de prietenie cu Moldova din cele două camere ale Parlamentului britanic. Am vorbit despre lupta anti-propagandă, anti-corupţie, programele sociale precum „Prima casă”, tichetele de masă, subvenţionarea locurilor noi de muncă, alte reforme şi am fost încurajaţi să continuăm. Este plăcut când munca pe care o faci e apreciată de partenerii externi, dar şi mai plăcut este să vezi că legile adoptate funcţionează.

Trei audieri în comisii şi câteva concursuri publice în aceste zile în Parlament. Inimaginabil un asemenea program acum un an sau doi.

Marţi

O nouă zi la Londra începe cu o ceaşcă de espresso pe care din păcate nu reuşesc să o savurez până la capăt. Suntem aşteptaţi la ceremonia Prince Michael International Road Safety Awards. Din cauza ambuteiajelor, renunţăm la maşină. O plimbare pe jos este exact de ce am nevoie înainte de întâlnirea cu cel care de trei decenii sprijină sporirea siguranţei rutiere în întreaga lume, Alteţa Sa Regală Prinţul Michael de Kent.

Din nou, mai degrabă decât mi-aş dori, trebuie să plecăm. De această dată suntem aşteptaţi de experţii de la RUSI, faimosul think tank britanic în Securitate şi Apărare, fondat în 1831 şi patronat de Majestatea Sa Regina Elisabeta. Ţara noastră este nevoită să facă faţă multor provocări şi ameninţări. Suntem încurajaţi să continuăm acţiunile iniţiate pentru a ne apăra ţara. Trăiesc sentimente de mândrie atunci când experţii constată că „Tânăra Republică Moldova este un factor care contribuie din ce în ce mai mult la securitatea europeană comună. .

Miercuri

O zi tristă. Am ajuns pe aeroportul internaţional din Bucureşti, care era cuprins de o linişte asurzitoare pe fundalul motoarelor avioanelor. Ne-am întâlnit cu colegii din Parlament şi Guvern pe aeroport şi am mers împreună să aducem omagiu regelui. În premieră după multă vreme nu a contat din ce partid suntem şi cum vedem viitorul. Odihniţi-vă în pace, Majestate.

Joi

Am expediat un demers către preşedintele ţării, prin care solicit ca sâmbătă, 16 decembrie, să fie declarată zi de doliu naţional în memoria Regelui Mihai. Măcar atât putem face...

La Biroul Permanent, ne-am propus să examinăm mai multe legi importante până la Crăciun. Sunt lucruri aşteptate de oameni, care nu pot fi amânate.

De aici, am mers la Consiliul Politic Naţional, unde am decis trecerea la o nouă etapă în evoluţia şi activitatea PDM. Ştiu că putem să facem viaţa mai bună pentru oamenii din ţara noastră. Instituţiile publice şi întreg sistemul de stat se reformează, mai greu decât am vrea fiecare din noi, dar din moment ce omul a devenit figura centrală în politicile promovate, avem toate premisele să grăbim lucrurile. Înţeleg că obiectivele setate: sănătate, protecţie socială, drumuri, curăţenie în aparatul birocratic şi de control, toate sunt riscante într-un an electoral. „Mai bine desenaţi pe Dumnezeu, decât cocoşul”, spun experţii.

Însă tot desenând modernizări şi reforme am ajuns la coada istoriei. De asta, vom risca şi vom rezolva probleme adevărate, vom lupta în continuare împotriva corupţilor prin încarcerarea acestora şi nu prin documente de intenţii, ne vom face datoria cu responsabilitate şi în cooperare cu toţi cei care vor să construiască, nu să demoleze.

Ziua de muncă se termină într-un studio de televiziune.

Vineri

Zi de plen. Agenda este foarte încărcată. Discuţiile pe marginea bugetului sunt mai curând previzibile, decât aprinse. Am reuşit ratificarea Acordului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară. Din acest moment, am îndeplinit toate condiţiile şi acţiunile agreate cu Fondul Monetar Internaţional, pentru a intra cu succes în şedinţa Consiliului director al FMI.

Între timp, mă gândesc la discuţiile cu societatea civilă. În Parlament, se fac ultimele pregătiri pentru găzduirea, luni şi marţi, a Conferinţei Naţionale a Voluntariatului. Marţi, societatea civilă şi experţii vor prezenta primele acte elaborate pentru îmbunătăţirea legislaţiei mass-media (un nou Cod al Audiovizualului). Comisiile definitivează proiectele pentru prezentare în plen. Am o mulţime de angajamente, pe care încerc să le onorez. Totuşi sper să reuşesc să petrec în week-end măcar câteva ore în plus cu familia.

 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.