• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

​Tinerii sunt cea mai importantă resursă a Republicii Moldova

​Tinerii sunt cea mai importantă resursă a Republicii Moldova

06 Aprilie 2016

 
Sâmbăta aceasta am luat parte la Congresul Tinerilor Democraţi din Republica Moldova, desfăşurat de organizaţia de tineret a Partidului Democrat şi un grup de tineri extraordinari, în care îmi pun încrederea pentru viitorul Republicii Moldova. În cadrul Congresului au fost discutate subiecte care, din punctul meu de vedere, arată multă maturitate politică, de asemenea, a fost ales noul Preşedinte al TD, Alexandru Cauia.

Tineretul Democrat este cea mai mare origanizaţie de acest tip din Republica Moldova şi cred că împreună vom putea construi o Moldovă puternică, prin a promova un nou mod de a face politică, bazat pe integritatea membrilor şi pe implicare socială. Nu a trecut mult timp de când, la fel ca ei pornisem pe drumul politicii şi aveam aceleaşi obiective. Câţiva ani mai târziu m-am convins că se poate, iar acum cred că aceşti tineri peste 20 sau 30 de ani vor fi acei care au făcut ceva pentru ţara lor fără să se fi întrebat mai întâi ce poate face ţara pentru ei. Formula succesului în politică, pe care am descoperit-o după şase ani de activitate, este întruchipată în sintagma “Perseverenţă, muncă, echipă”. După cum am menţionat şi la Congres “…întotdeauna tinerii au avut şanse să ajungă la cel mai înalt nivel în echipa PDM”.
 
Tinerii Democraţi vor să schimbe lucrurile în bine pentru restul semenilor lor, propunându-şi o mai bună conectare a sistemului educaţional la cerinţele de pe piaţa muncii. I-am încurajat dintotdeauna pe tinerii din jurul meu să-şi dorească mai mult de la ei şi de la societatea în care trăiesc, să se informeze, să fie curioşi, să nu se oprească niciodată din învăţat. Şcoala moldovenească trebuie să se alinieze şi ea la vremurile pe care le trăim, iar datoria statului şi a noastră, a tuturor, este să oferim politici coerente şi garanţii pentru tineret.
 
Marea mea speranţă constă şi în planul lor de a oferi susţinere Guvernului în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Prin manifestul “Investim în Moldova, Investim în tineri”, adoptat la Congres, Organizaţia Tinerilor Democraţi îşi propune “să aducă împreună generaţia tânără, indiferent de localitatea de baştină, de nivelul de experienţă, de statutul social sau de etnie, în cadrul unei comunităţi consolidate.” Partidul Democrat îi va susţine în demersurile lor corecte, mai ales pentru că au conştientizat atât de repede faptul că tinerii care se implică acasă, dar şi tinerii care ne fac cinste în străinătate, vor consolida drumul european al Republicii Moldova. Acest Congres mi-a amintit o dată în plus de ce facem cu toţii politică: e din dorinţa de a oferi Moldovei noastre o şansă la mai bine şi la un drum european fără obstacole. Sunt sigur că clasa politică moldovenească are o şansă enormă prin tinerii săi.
 
 
În final, îmi  exprim încrederea că veţi şti să alegeţi mai bine decât predecesorii voştri pentru că veţi fi mereu cu un pas înainte, mai deschişi şi mai informaţi. Nu va fi uşor să răzbiţi, însă vă vor reuni mereu valorile noastre comune şi proiectul major în care ne-am implicat cu toţii: Republica Moldova în cadrul Uniunii Europene. 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.