• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Rezumatul săptămânii 4 - 9 iulie

Rezumatul săptămânii 4 - 9 iulie

14 Iulie 2016
    Săptămâna Societăţii Civile a Republicii Moldova, anume aşa am putea caracteriza într-o singură expresie perioada 4 – 9 iulie. Am optat pentru formarea unui grup de lucru care va analiza toate modificările legislative cu privire la sporirea transparenţei decizionale a instituţiilor statului. 
 
    Luni şi marţi am participat la cea de-a VII-a ediţie a Conferinţei anuale „Cooperarea dintre Parlament şi Societatea Civilă” unde am punctat, încă o dată, deschiderea instituţiei parlamentare pentru consolidarea cooperării cu Societatea Civilă, în scopul atragerii expertizei sectoriale în procesul legislativ şi sporirea transparenţei decizionale. Într-o ţară cu o democraţie sănătoasă, Societatea Civilă este parte directă a oricărui proces decizional instituţiilor Legislativ şi Executiv. Pe parcursul celor două zile am discutat despre implicarea organizaţiilor neguvernamentale în monitorizarea implementării politicilor publice, creşterea sprijinului în sporirea transparenţei elaborării actelor normative, participarea mai activă a cetăţenilor în procesul decizional şi identificarea platformelor comune de dialog şi cooperare.


     Dacă am rezuma în câteva cuvinte cheie acest dialog, acestea ar fi: predictibilitate, transparenţă şi echilibru.
Împreună cu Prim-ministrul Pavel Filip am salutat implicarea Societăţii Civile în perfecţionarea legislaţiei şi am îndemnat la o cooperare mai strânsă şi mai activă a sectorului asociativ în procesul decizional, inclusiv în reformarea instituţiilor statului.
În cadrul celor patru ateliere de lucru, reprezentanţii Societăţii Civile au înaintat mai multe recomandări ce ţin de transparentizarea activităţii parlamentare, iar în acest sens am propus să fie creat un grup de lucru pentru a analiza modificările legislative ce se impun privind sporirea transparenţei decizionale. În perioada 2015-2016, Parlamentul a primit recomandări pe marginea a 86 de proiecte din partea organizaţiilor neguvernamentale. Am ţinut cont de toate, pe unele dintre ele le-am introdus ca menţiuni sau amendamente în cadrul iniţiativelor legislative.


     Marţi, 6 iulie 2016, s-au împlinit 67 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste. Toate drapelele au fost coborâte în bernă. Împreună cu prim-ministrul Pavel Filip am comemorat victimele ce au avut de suferit de pe urma acestui calvar, atunci când foarte mulţi oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţa. Un popor care nu îşi cunoaşte istoria, este ca un copil ce nu îşi cunoaşte părinţii. De aceea, în semn de omagiu, am depus flori la monumentul  „Trenul durerii”.
Marţi seara am participat la şedinţa săptămânală a Consiliului Politic al Majorităţii Parlamentare, unde am discutat despre urgentarea adoptării legilor rămase restante din Foaia de Parcurs, implementarea Acordului de Asociere, completarea listei cu priorităţi şi acţiuni pentru viitorul
apropiat şi situaţia social-politică din ţară.
 
În cadrul şedinţei de joi a Parlamentului a fost examinată ordinea de zi prestabilită, inclusiv am votat în lectură finală proiectul de lege nr. 271 cu privire la procuraturile specializate, ce are ca obiectiv determinarea cadrului juridic şi a modului de organizare şi funcţionare a acestor instituţii de drept.
 
Iniţiativa legislativă reglementează aspecte precum:
- cadrul juridic aplicabil în activitatea procuraturilor specializate;
- structura şi modul de organizare a procuraturilor specializate, competenţele de decizie în privinţa organizării acestora;
- garanţiile de independenţă administrativă şi financiară a procuraturilor specializate ( bugetele acestora se vor reflecta separat în bugetul Procuraturii);
- mecanismul de detaşare a ofiţerilor de urmărire penală, ofiţerilor de investigaţii şi a specialiştilor;

 

Tot în cadrul zilei de joi, am participat la inaugurarea Casei Olimpice a Republicii Moldova. Edificiul a fost renovat cu suportul Parlamentului şi Guvernului şi va găzdui cele mai importante eveniment sportive. În cadrul ceremoniei de inaugurare a Casei Olimpice a avut loc şi dezvelirea sculpturii „Excelenţa Olimpică”, precum şi prezentarea echipamentului sportiv şi ţinutelor oficiale ale Echipei Olimpice a Republicii Moldova pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janiero. 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.