• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Rezumatul Săptămânii 27 iunie- 2 iulie

Rezumatul Săptămânii 27 iunie- 2 iulie

06 Iulie 2016

 
Energică, aglomerată, dar cu rezultate istorice pentru Republica Moldova – anume astfel arată retrospectiva activităţilor de săptămâna trecută.   

 
 
        Mi-am început săptămâna de lucru discutând cu cetăţenii din regiunea de sud a ţării,  la Cahul, despre cum văd ei schimbările la nivel local în cele mai importante domenii, dar şi despre problemele cu care se confruntă. M-am bucurat sincer să văd implicarea activă a comunităţilor locale şi abordarea constructivă în identificarea celor mai viabile  soluţii, pe care mi-aş dori foarte mult să le văd implementate inclusiv cu sprijinul Parlamentului şi al meu personal în calitate de Speaker. 
 
Evenimentul care a marcat ziua de marţi a vizat audierea Raportului de activitate a Grupului de lucru pentru asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia. Timp de 6 luni, un grup de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Populară au studiat experienţa unor autonomii din UE şi au adoptat peste 21 de decizii cu caracter de recomandare în adresa autorităţilor. După cum au menţionat şi colegii noştri de la Comrat, în ultima jumătate de an s-au făcut mai mulţi paşi importanţi decât în ultimii 20 de ani, în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei cu privire la organizarea administrativ-teritorială ţinând cont de statutul juridic special al UTA Găgăuzia şi delimitarea competenţelor instituţiilor centrale şi ale celor din autonomie. Sunt convins că vom reuşi să multiplicăm progresele înregistrate până acum, dacă vom continua să lucrăm împreună sub umbrela dialogului şi consensului, pentru rezolvarea problemelor în interesul direct al cetăţenilor ţării noastre, inclusiv al celor de la Comrat. Le mulţumesc, şi pe această cale, tuturor actorilor implicaţi, inclusiv partenerilor externi care ne asistă - The Crisis Management Initiative  (CMI http://cmi.fi/)
 
 
Dimineaţa zilei de miercuri mi-a reamintit că atunci când eşti tânăr şi perseverent nu există limite atunci când îţi doreşti să fii un bun profesionist şi să schimbi lumea. Este şi cazul tinerilor absolvenţi ai Facultăţii de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe           Politice şi Administrative a USM, pe care ar trebui să-i motivăm şi să-i ajutăm să se realizeze   profesional acasă, în Republica Moldova. În cadrul ceremoniei de înmânare a diplomelor absolvenţilor FRIŞPA, i-am cunoscut pe viitorii politicieni şi diplomaţi ai ţării noastre – tineri  ageri şi bine pregătiţi. Este meritul direct al profesorilor, cărora le mulţumesc pentru că ne clădesc cu multă responsabilitate viitorul.
 
Tot în aceeaşi zi, am discutat cu Co-raportorul APCE, Ögmundur Jonásson despre progresele Republicii Moldova şi provocările în implementarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, precum şi alte subiecte de interes care se referă la evoluţiile interne din ţara noastră.
De asemenea, am reuşit să mă întâlnesc şi cu doamna Guvernator al UTA Găgăuzia, Irina Vlah, cu care am conchis, în contextul rezultatelor Grupului de lucru al Parlamentului cu Adunarea Populară a UTA Găgăuziei, că dialogul şi deschiderea sunt puncte-cheie pentru echilibrul şi stabilitatea ţării.
 
 
Joi, am fost onorat să particip la primul Congres al Asociaţiei Justiţiei Constituţionale a Statelor din Regiunea Mării Baltice şi Mării Negre, organizat la Chişinău, unde am avut ocazia să vorbesc  despre importanţa protejării independenţei Curţii Constituţionale, indiferent de criticile la care este supusă, mai ales din partea politicului. Felicit conducerea Curţii Constituţionale pentru buna organizare a acestui    eveniment internaţional, instituţie, care, s-a impus ca entitate solidă de interpretare şi protecţie a normelor  constituţionale, fapt confirmat şi de concluziile raportului misiunii de experţii ai UE privind evaluarea instituţiilor de  drept din Republica Moldova.
 
În a doua parte a zilei, alături de Excelenţa Sa, Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, am premiat învingătorii concursului de desene organizat de Parlamentul Republicii Moldova cu ocazia „Zilei Europei”.
12 copii talentaţi îşi vor petrece vacanţa de vară la mare în România, iar lucrările acestora se vor regăsi într-un calendar al Parlamentului dedicat Zilei Europei. Mulţumesc Guvernului de la Bucureşti şi Ambasadorului Marius Lazurcă pentru că ne-au ajutat să răsplătim creativitatea copiilor şi să-i motivăm să-şi dezvolte talentul cu care au fost înzestraţi.  
 
Sfârşitul de săptămână a marcat începutul unei noi etape istorice pentru Republica Moldova, ţara noastră trecând de la statutul de partener la cel de stat asociat Uniunii Europene. Vineri, 1 iulie curent, a intrat în vigoare deplină Acordul de Asociere Republica Moldova – UE, ocazie cu care Parlamentul şi Guvernul s-au convocat în şedinţă de lucru comună. Împreună cu Prim-ministrul Pavel Filip şi echipele din Legislativ şi Executiv ne-am referit la progresele şi restanţele în implementarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare. Reieşind din faptul că Foaia de parcurs s-a dovedit a fi un instrument foarte bun de mobilizare atât pentru Parlament, cât şi pentru Guvern, facilitând sincronizarea agendelor celor două instituţii, am convenit asupra elaborării unei noi Foi de parcurs pentru a doua jumătate a anului 2016 sau a unui plan de acţiuni prioritare.
 
Din totalul celor 52 de proiecte transmise de Guvern Parlamentului, ca fiind prioritare pentru sesiunea de primavara-vară, au fost aprobate 40 de acte, iar altele 7 au fost votate în lectura I, iar dacă ar fi să apreciem în procente, această listă a priorităţilor a fost realizată în proporţie de aproximativ 80% Este foarte important să continuăm în acelaşi ritm pentru a lichida restanţele până la finele sesiunii de primăvară a Legislativului, în special, cele privind pachetul de reglementări referitoare la domeniul financiar-bancar, menit să consolideze independenţa şi eficienţa Băncii Naţionale, proiectul cunoscut ca „2%” (pentru o finanţare durabilă pentru societatea civilă), precum şi o serie de acte legislative pentru a crea condiţii mai confortabile pentru mediul de afaceri, inclusiv prin reducerea instituţiilor cu funcţii de control.
Un alt aspect esenţial ţine de consolidarea controlului parlamentar şi monitorizarea implementării legislaţiei adoptate. În prezent, este în curs de definitivare lista de acte legislative care urmează a fi supusă controlului parlamentar sectorial.
 
Tot vineri, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului, am votat în prima lectură noul Cod al Audiovizualului, reglementări mult aşteptate de radiodifuzori şi societatea civilă, inclusiv recomandate de partenerii de dezvoltare. Proiectul urmează a fi definitivat pe platforma comisiei parlamentare de profil, unde vor fi discutate toate propunerile experţilor mass-media şi ale societăţii civile interesate. La fel de important, conlucrarea cu societatea civilă va continua şi pentru definitivarea proiectului Legii integrităţii nr. 267, pe care l-am retras  de pe ordinea de zi a Parlamentului, uzând de dreptul meu în calitate de Speaker, pentru a fi îmbunătăţit.
 
Sâmbătă am participat, alături de Preşedintele ţării şi Prim-ministrul Republicii Moldova, la depunerile de flori în memoria domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, comemorând astfel 512 ani de la trecerea în nefiinţă. 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.