• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Rezultatele vizitei la Washington, SUA

Rezultatele vizitei la Washington, SUA

06 Octombrie 2016
   Statele Unite ale Americii au aşteptări mari de la actuala guvernare a Republicii Moldova, ne îndeamnă să continuăm reformele-cheie, ne susţin în parcursul european şi garantează sprijin pentru realizarea acţiunilor ce vor contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor noştri. Aceasta este concluzia întrevederilor pe care le-am avut în cadrul vizitei mele la Casa Albă şi alte instituţii importante ale SUA, în perioada 28 septembrie - 5 octombrie.
Statele Unite ale Americii îşi doresc fortificarea parteneriatului cu Republica Moldova, iar dovadă în acest sens este şi deschiderea oficialilor de a ne întâlni şi discuta despre realizările, obiectivele şi problemele cu care se confruntă ţara noastră.

 
În discuţii cu Paul Ryan, Speakerul Congresului SUA   Speakerul Congresului SUA, Paul Ryan, s-a pronunţat pentru un parteneriat strategic şi mai eficient cu Republica   Moldova. Am fost plăcut surprins să constat că omologul meu american cunoaşte în detalii situaţia din ţara noastră şi din regiune şi urmăreşte atent acţiunile pe care le întreprindem pentru a crea stabilitate. Actuala guvernare este fermă să-şi onoreze angajamentele în faţa partenerilor şi cetăţenilor, iar pentru a reconfirma seriozitatea cu care ne facem munca am dat asigurări că Parlamentul va susţine în continuare Guvernul în toate acţiunile ce prevăd realizarea reformelor cu impact naţional, combaterea corupţiei şi dezvoltarea mediului de afaceri. De asemenea, i-am comunicat Speakerului american necesitatea imperioasă de a  relua activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-americane de cooperare economică şi faptul că mizez pe susţinerea personală a domniei sale pentru realizarea acestui obiectiv. În acest context, l-am informat despre intenţia noastră de a crea pe platformă parlamentară o Comisie mixtă pentru dialog strategic „ProAmerica”. În cadrul întrevederii ne-am referit şi la nivelul de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional, inclusiv am discutat despre dosarul transnistrean, punctând etapa la care se află negocierile în formatul "5+2" şi contribuţia Preşedinţiei germane în exerciţiu la OSCE.
 
Am profitat de ocazie pentru a-i lansa personal invitaţia de a vizita ţara noastră, iar Paul Ryan mi-a promis că Republica Moldova va fi o destinaţie nouă inclusă în turneul său prin statele din estul Europei.

   Deşi avea preconizată o deplasare urgentă, Adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, şi-a dorit să ne vedem şi chiar am discutat detaliat despre paşii pe care îi vom face pentru accelerarea reformelor în sistemul financiar-bancar şi lupta contra corupţiei. Oficialul american a transmis mesaje de felicitare Guvernului şi parlamentarilor de la Chişinău pentru rezultatele obţinute şi a garantat deplinul suport al SUA pentru realizarea tuturor reformelor iniţiate în Republica Moldova. Atât Victoria Nuland, cât şi Bridget Brink, Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat, au declarat că SUA vor susţine Republica Moldova în obţinerea programului de ţară cu Fondul Monetar Internaţional, cu condiţia că vom realiza în totalitate precondiţiile agreate cu FMI.

 
   Discuţii consistente am avut la Congresul şi Senatul Statelor Unite ale Americii. Împreună cu mai mulţi congresmeni şi senatori ne-am referit la extinderea proiectelor energetice de alternativă, fortificarea relaţiilor economice bilaterale, atragerea investiţiilor americane în Republica Moldova, precum şi la evoluţia situaţiei din ţară şi din regiune.

  Am menţionat că Republica Moldova este interesată de o prezenţă mai mare a companiilor americane în economia naţională, precum şi faptul că ne dorim să crească volumul exporturilor de produse moldoveneşti pe piaţa din SUA. Ţara noastră poate deveni o poartă de comerţ transatlantic spre piaţa din Est deoarece există Acordul de Comerţ Liber şi cu ţările din Est – Belarus, Kazahstan, Rusia, Ucraina şi Acord de Comerţ Liber cu Turcia.
Şi în cadrul acestor discuţii am găsit înţelegere şi susţinere.
Senatorul Bob Corker, Preşedintele Comitetului pentru relaţii externe al Senatului de la Washington, a declarat că Republica Moldova are nevoie de sprijin pentru a asigura cetăţenilor prosperitate şi securitate, iar vizita mea în SUA reafirmă dinamica pozitivă a relaţiilor dintre ţările noastre atât la nivel bilateral, cât şi parlamentar.
Congresmanul Joseph Pitts, Copreşedintele Grupului de Prieteni ai Moldovei în Congresul SUA “Congressional Moldova Caucus”, s-a pronunţat pentru sporirea investiţiilor americane în ţara noastră şi consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral.
Congresmenii David Price şi Dana Rohrabacher, Copreşedinţi ai Subcomisiei pentru afaceri externe privind Europa, Asia şi riscuri emergente, au dorit să afle ce metode de combatere a propagandei ruseşti aplicăm, inclusiv la nivel legislativ.
 
    Unul din obiectivele propuse în cadrul acestei vizite a fost să promovez cât mai mult interesele Republicii Moldova şi să provoc curiozitatea oficialilor americani să ne viziteze. Am profitat de ocazie şi am organizat o ceremonie festivă la Biblioteca Congresului SUA, cu prilejul a 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova. La recepţie au participat congresmeni, funcţionari guvernamentali, personalităţi politice americane şi reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Washington.
În organizarea evenimentului am avut tot suportul  ambasadei Republicii Moldova în SUA şi a conaţionalilor noştri ce fac parte din diaspora de la Washington, care i-au încântat pe înalţii oaspeţi cu cântece şi dansuri tradiţionale.
Oficialii americani prezenţi au transmis mesaje de felicitare, susţinere şi prietenie cetăţenilor Republicii Moldova.
Bridget Brink, Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat, a salutat realizarea reformelor asumate de autorităţi şi a îndemnat coaliţia de guvernare să continue acţiunile benefice pentru cetăţeni.
Congresmenii David Price şi Joseph Pitts, co-preşedinţi ai Grupului de prietenie cu RM, au subliniat importanţa acestui eveniment pentru ţara noastră, au încurajat continuarea parcursului european şi au menţionat necesitatea întăririi parteneriatului strategic bilateral RM-UE.
Michael Carpenter, Adjunctul Asistentului Departamentului Apărării a descris excelenta cooperare a militarilor moldoveni ce participă în diferite misiuni de menţinere a păcii.
Am fost plăcut surprins de mesajul de felicitare rostit în limba română al Excelenţei Sale Pamela Smith, fost ambasador SUA în Republica Moldova.
În discursul rostit la recepţie am menţionat că în aceşti 25 de ani de independenţă Statele Unite ale Americii au stat în spatele transformării noastre în ţară democratică şi au susţinut eforturile de consolidare a statului Republica Moldova. SUA şi RM au stabilit un dialog strategic, iar ţara noastră a beneficiat de suport şi expertiză pentru dezvoltarea domeniului energetic, educaţie, infrastructură şi securitate.
 
   Subiectul ce ţine de  securitatea naţională a Republicii Moldova necesită o atenţie sporită, reformarea acestui domeniu este iminentă, iar Statele Unite ale Americii sunt unul din partenerii de la care avem ce învăţa la acest capitol. Despre securitatea internă şi regională, în contextul situaţiei politice actuale, am discutat în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu Directorul pentru Europa de Est din cadrul Consiliului Naţional de Securitate al SUA.
 
   Experţi americani în diferite domenii au analizat provocările interne şi externe din Republica Moldova în cadrul unei mese rotunde organizate de Consiliul Atlantic al SUA. Desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi eventuale scenarii post-electorale, nivelul de implementare a reformelor-cheie şi metoda agendelor sincronizate, aplicată de Guvern şi Parlament pentru realizarea Foii de parcurs şi a precondiţiilor agreate cu FMI, au fost teme dezbătute de reprezentanţi de la Departamentul de Stat, Departamentul Comerţ, Institutul Naţional Democratic, National War College, McCain Institute for International Leardership, Institutul Internaţional Republican etc.
Experţii au manifestat interes sporit şi faţă de subiectele sensibile, precum eventuale scenarii postelectorale la Tiraspol şi modul de cooperare dintre Parlament şi Adunarea Populară din UTA Găgăuzia.
Totodată, am avut întrevederi la German Marshal Found şi Freedom House, unde am prezentat priorităţile legislative pentru toamna 2016 şi primăvara 2017, nivelul de implementare a reformelor anticorupţie şi metoda de lucru cu societatea civilă.

   Semnarea unui nou Program cu Fondul Monetar Internaţional este cea mai bună soluţie pentru a reuşi implementarea în totalitate a reformelor structurale vitale şi deblocarea accesului la finanţarea externă. FMI şi Banca Mondială văd în Republica Moldova un partener de încredere, iar acest lucru mi-a fost confirmat de  Anthony de Lannoy, noul Director executiv al Fondului Monetar Internaţional şi Cyril Muller, Vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale, cu care am discutat despre nivelul de realizare a precondiţiilor agreate pentru încheierea acestui acord, ce va fi valabil pe o perioadă de 3 ani.
Ambii reprezentanţi ai instituţiilor financiare au declarat că decizia autorităţilor de la Chişinău de a obţine acordul respectiv va aduce doar beneficii cetăţenilor noştri.
Examinarea dosarului Republicii Moldova de către Consiliul Executiv şi conducerea FMI este preconizată pentru a doua jumătate a lunii octombrie curent şi va avea loc doar dacă ţara noastră va realiza în totalitate setul de acţiuni prioritare prestabilite, iar legislaţia adoptată va întra în vigoare.
Programul cu FMI urmează să fie utilizat pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice, dezvoltarea economică, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi atragerea investiţiilor strategice.
 
  De asemenea, am participat la şedinţele anuale ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, la nivel de reţea parlamentară, ce au avut loc la Washington, în perioada 3-5 octombrie curent.

https://www.flickr.com/photos/[email protected]/albums/72157674487498266


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.