• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Retrospectiva Săptămânii 11 – 15 iulie

Retrospectiva Săptămânii 11 – 15 iulie

22 Iulie 2016
A fost o săptămână plină, complexă, dar importantă pentru Republica Moldova. În perioada 5-15 iulie, la Chişinău, s-a aflat o echipă de experţi a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar. În cadrul întrevederii cu FMI am reiterat faptul că semnarea unui nou acord este esenţială atât pentru recuperarea încrederii cetăţenilor şi a partenerilor externi, cât şi pentru asigurarea stabilităţii durabile a ţării. În plus, am dat asigurări că Parlamentul şi Guvernul vor lucra în continuare în echipă pentru a realiza în termen angajamentele de care depinde semnarea acordului.
 
Luni am avut întrevedere cu Comitetul Evreiesc American. Le-am prezentat realizările şi provocările Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere cu UE, referindu-mă inclusiv la stadiul implementării reformelor prioritare: domeniul financiar-bancar, lupta împotriva corupţiei, fortificarea securităţii energetice, crearea condiţiilor atractive pentru mediul de business şi protecţia investitorilor străini.
 
În aceeaşi zi, am semnat un nou proiect pentru susţinerea Parlamentului, finanţat de Guvernul Suediei şi implementat de PNUD Moldova, ce are ca termen de execuţie perioada iulie 2016 – decembrie 2019. Proiectul se referă la accelerarea aplicării Acordului de Asociere, armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană şi creşterea eficienţei şi transparenţei Legislativului. Mulţumesc, şi pe această cale, partenerilor de dezvoltare implicaţi în acest proiect: împreună, demonstrăm că Republica Moldova face paşi serioşi înainte către Europa şi doar prin muncă susţinută de obiective concrete vom obţine rezultate.
 
 Marţi a avut loc şedinţa Consiliului politic al majorităţii parlamentare, unde a fost examinată lista condiţiilor impuse de Fondul Monetar Internaţional: ce am realizat şi ce urmează să implementăm în cel mai scurt timp. De asemenea, ne-am referit la ultimele evoluţii în aplicarea Foii de Parcurs. Poziţia majorităţii parlamentare este continuarea muncii în echipă cu Executivul, pentru accelerarea reformelor.
 
Miercuri, m-am întâlnit cu misiunea FMI la Chişinău şi am avut discuţii cu şeful Directoratului pentru mobilitate şi transport al Comisiei Europene, Henrik Hololei.
 
Republica Moldova va avea un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional. Staff Level Agreement va fi anunţat în curând, după o coordonare tehnică. Am demonstrat că ţara noastră este un partener de încredere, care îşi onorează angajamentele şi, cel mai important, suntem determinaţi să continuăm promovarea reformelor strategice.
 
Republica Moldova îşi reabilitează încrederea în faţa partenerilor externi. Misiunea FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, a apreciat progresele înregistrate de ţara noastră ca fiind semnificative pentru a încheia un nou acord. Urmează ca la Washington să fie dat verdictul final. Transmit mulţumiri negociatorilor care au fost implicaţi în procesul de discuţii, echipei de la Guvern şi BNM, tuturor celor care au contribuit la realizarea condiţiilor impuse.
 
În cadrul întrevederii cu Henrik Hololei, am primit asigurări cu privire la suportul Comisiei Europene pentru implementarea reformelor şi laude pentru nivelul avansat de realizare al Foii de Parcurs. Ţara noastră a înregistrat progrese  semnificative din punct de vedere legislativ, acum există un cadru de lucru interinstituţional eficient şi Republica Moldova poate redeveni povestea de succes a Parteneriatului Estic. I-am mulţumit şefului Directoratului pentru mobilitate şi transport al CE pentru tot sprijinul acordat de UE, în mod special în domeniul transportului. Am convenit ca noul Cod al aviaţiei civile să fie unul dintre subiectele prioritare pe agenda sesiunii legislative din toamnă.
 
Vineri, alături de Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Robert Kirnag şi Ambasadorul Cehiei la Chişinău, Zdeněk Krejči am vernisat Expoziţia „Faţa Umană a Politicii – Alexander Dubcek”.
 
Evenimentul s-a desfăşurat şi în contextul preluării de către Slovacia a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene prin rotaţie. Cu această ocazie, am reiterat determinarea Republicii Moldova de a avansa pe calea integrării europene şi de a deveni membru cu drepturi depline a UE, atunci când va fi pregătită.
 
În plus, trebuie să avem o poziţie fermă în combaterea propagandei informaţionale externe şi, cel mai important, dezvoltarea produselor media autohtone. Deşi există deja anumite avize din partea partenerilor externi, consider că aceste propuneri legislative trebuie supuse unei expertize mai complexe. Cu acest scop vom organiza la Parlament dezbateri publice largi, cu participarea experţilor externi în domeniu, deputaţi, reprezentanţi ai Societăţii Civile şi manageri ai instituţiilor media. Conferinţa cu genericul ”Propaganda şi produsul local – provocările din spaţiul mediatic al Republicii Moldova” va avea loc marţi, 26 iulie 2016.
 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.