• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Moldova după decizia Curţii Constituţionale: consecinţe şi speranţe de viitor

Moldova după decizia Curţii Constituţionale: consecinţe şi speranţe de viitor

05 Martie 2016
 Curtea Constituţională a decis: viitorul Preşedinte al Moldovei va fi ales prin vot direct. În orice democraţie din Uniunea Europeană, sistem spre care aspiram şi noi ca ţară, deciziile constituţionale se respectă, nu se comentează. Este important însă să vorbim despre consecinţe şi efecte, despre speranţe de viitor. 
 
Moldovenii doresc un Preşedinte ales direct, este un lucru evident atât din sondaje cât şi din cerinţele străzii în ultimele luni. Noul Preşedinte, indiferent ca va fi bărbat sau femeie şi indiferent de faptul ca e candidat independent sau fost membru de partid, va avea în urma alegerilor care se vor organiza în următoarele luni o mare responsabilitate pe umeri: aceea de a reda speranţa societăţii noastre cu privire la viitor. 
 
Din aceasta perspectivă, este important însă să nu se uite faptul că politica înseamnă să iţi alegi bătăliile politice potrivite, la momentul potrivit. Moldova are nevoie în 2016 de refacere, de construcţie, de stabilitate. Guvernul poate fi un foarte bun partener pentru un Preşedinte vizionar, care doreşte binele Moldovei, stabilizarea şi modernizarea ţării: respectul reciproc va fi cheie, dincolo de jocurile politice. Putem arată împreună, atât cetăţenilor cât şi partenerilor externi, că Moldova a crescut inclusiv la capitolul maturitate politică.  
 
Spre diferenţă de Romania, noi nu avem un acord tip "Snagov" la nivelul întregii noastre clase politice cu privire la direcţia geopolitică a ţării: o parte la noi vrea la Vest, doreşte un viitor prosper în cadrul Uniunii Europene, după o reţetă sigură şi probată; în timp ce o altă parte întreţine ideea prosperităţii la Est, combinând nostalgia faţă de trecut cu iluzia faţă de un viitor eurasiatic. Noul Preşedinte va trebui sa înţeleagă care este interesul Moldovei şi să aibă curajul să ia decizii în acest sens, în parteneriat cu forţele politice care gândesc la fel, în binele şi pentru cetăţenii Moldovei. Pentru tot ce ţine de drumul european şi stabilitatea noastră politică, economică, socială, va avea în majoritatea parlamentară şi în Guvern un aliat puternic. 
 
Criza politică va putea fi depăşita în 2016 din combinaţia a doi factori: reuşita Guvernării şi un Preşedinte nou, care să fie expresia voinţei populare. Dacă cele două merg în paralel, Moldova şi cetăţenii au numai de câştigat. A sosit momentul să nu mai cădem pradă demonizărilor politice ci să dăm prioritate construcţiei în interes naţional; tentaţia atacului reciproc e una greşită, ne întoarcem la povestea pierzătoare din trecut. Cu bun simţ şi fapte concrete, putem recredibiliza sistemul politic naţional: nu mai e loc de circ, oamenii s-au saturat pe buna dreptate, vor responsabilitate. Un prim semnal sunt propunerile de candidaţi pentru Preşedinte din partea variilor partide: e important sa fie înaintaţi oameni care corespund profilului Prezidenţial şi care pot reda cetăţenilor speranţa într-o Moldova mai bună. În rest, facă-se voia cetăţenilor.
 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.