• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Reforma procuraturii a însemnat crearea unui sistem pregătit să-şi asume realizările şi eşecurile.

Reforma procuraturii a însemnat crearea unui sistem pregătit să-şi asume realizările şi eşecurile.

27 Ianuarie 2017
Discurs rostit în cadrul Conferinţei internaţionale: "Perspectivele dezvoltării procuraturii moderne: Asigurarea independenţei şi specializarea procurorilor", cu ocazia aniversării a 25 ani de la crearea Procuraturii Republicii Moldova

Onorată asistenţă,

Sunt onorat să particip la ceremonia organizată cu ocazia aniversării a 25 ani de la crearea Procuraturii Republicii Moldova. Salut prezenţa în această sală a distinşilor oaspeţi de peste hotare. Sunt sigur că veţi avea discuţii constructive şi un schimb util de experienţă.

La această etapă Republica Moldova este deschisă nu doar să preia bune practici de la colegii de peste hotare, dar şi să împărtăşească deja propria experienţă de reformare a procuraturii. Toata legislaţia adoptată anul trecut are nevoie de timp pentru a fi aplicată şi a produce efecte şi nu în zadar am vorbit despre experienţa de reformă pe care am acumulat-o. Şi vă spun de ce. Deşi reforma Procuraturii a migrat constant ani la rînd dintr-un document strategic sau program de guvernare înaltul nu s-a reuşit, în special din cauza factorului politic finalizarea acestei reforme atît de importante, fără de care nu se putea merge mai departe. Dar, totuşi după un proces lung de pregătiri, analize şi eforturi instituţionale, am reuşit să ne mobilizăm şi să facem ceea ce trebuia făcut demult.

Noua Lege a Procuraturii şi cadrul conex, adoptat de Parlament în 2016, integrează Procuratura într-un sistem de justiţie unde drepturile şi interesele oamenilor sunt o prioritate, iar accentul de bază este specializarea, independenţa şi profesionalismul procurorilor. Legea a fost elaborată cu suportul unui grup de experţi şi procurori, consultată cu experţii Comisiei de la Veneţia şi supusă mai multor runde de dezbateri publice.

Un obiectiv important al schimbărilor făcute a fost eliminarea factorului politic din justiţie prin proiectarea unor mecanisme de numire, finanţare şi promovare independente. În acelaşi timp, reforma procuraturii a însemnat crearea unui sistem pregătit să-şi asume realizările şi eşecurile. Asumarea responsabilităţii de către procurori pentru rezultatele obţinute constituie un element cheie a acestui proces. Un alt element unde avem aşteptări mari ţine de Specializarea procurorilor pentru eficacitate. Preluarea bunelor practici din alte state europene în ceea ce priveşte investigarea crimelor de corupţie şi conexe acestora (exemplul DNA din România) este un factor de interes major, ţinănd cont de eforturile anticorupţie pe care le promovăm.
 
Efectele reformei sunt deja simţite de înalţii demnitari, vameşi, poliţişti, judecători cercetaţi şi condamnaţi în cazuri de corupţie, după instituirea procuraturilor specializate. Sunt convins că normele legale adoptate în ultimul an, precum şi acţiunile energice ale procurorilor anticorupţie au avut  un rol important în creşterea rezisteneţei şi intoleranţei faţă de corupţie. În acelaşi timp a crescut şi gradul de disconfort pentru corupţi în Moldova.

Aceste categorii au fost intangibile până nu demult. Vrem ca toţi demnitari, bugetari, oameni de afaceri, studenţi sau pensionari să simtă că în sfârşit în Republica Moldova legea este una pentru toţi. Procuratura reformată are în prezent toate premizele ca să asigure acest lucru. Parlamentul a păstrat un singur instrument pe care nu vom ezita sa-l utilizăm: controlul parlamentar asupra implementării legilor. Pe această filieră ne vom implica, pentru că noi, toţi locuitorii acestei ţări,vrem dreptate şi vrem schimbări. După 25 ani de la constituire şi după reforma tratată prioritar de actuala guvernare, avem dreptul să cerem rezultate solide şi sunt sigur că Dumneavoastră, stimaţi procurori, aveţi capacitatea să le oferiţi.

Vreau să exprim mulţumiri şi aprecieri pentru toţi procurorii care de-a lungul anilor şi-au făcut exemplar datoria. Vă mulţumesc pentru curaj, insistenţă şi încredere că puteţi schimba şi mişca lucrurile înainte. 
 
 
 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.