• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Marcăm un an de la ratificarea Acordului de Asociere cu UE

Marcăm un an de la ratificarea Acordului de Asociere cu UE

02 Iulie 2015
Astăzi se împlineşte exact un an de când Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
Consider că evenimentul din 2 iulie 2014 a fost cel mai important de la independenţă încoace. În acea zi noi ne-am oferit şansa de a evolua şi perspectiva de a atinge cele mai înalte culmi ale democraţiei. Împreună am deschis larg uşa spre marile schimbări, dezvoltare şi stabilitate. Fiecare dintre noi a avut un singur scop – să simtă confortul zilei de astăzi, iar viitorul să-l vadă doar în nuanţe clare.

De multe ori, de foarte multe ori m-am gândit la cum ar putea fi realizată dorinţa noastră comună. Am pus pe cântar avantajele şi dezavantajele pe care le avem în faţă, iar după o analiză profundă cred cu desăvârşire că noi am făcut cea mai bună alegere, ne îndreptăm în direcţia potrivită şi speranţele noastre capătă şanse reale de a fi realizate.

Este important să conştientizăm că un an, mai bine spus 365 de zile, este un termen prea mic pentru ca fiecare cetăţean să simtă din plin efectele evenimentului din 2 iulie 2014. Realizările cu impact puternic au nevoie de timp pentru a se produce. Şi acest lucru se vede clar în experienţa ţărilor care au trecut prin acest proces de transformare.

Important este să fie simţită valoare şi oportunităţile pe care ni le oferă comunitatea europeană. Libertatea te învaţă să zbori, optimismul îţi dă curaj să continui, încrederea te mobilizează să încerci, starea de bine îţi inspiră puterea de a face marile schimbări.
Dincolo de perspectiva integrării europene, un avantaj important pe care l-am obţinut în urma ratificării Acordului de Asociere, este asimilarea standardelor şi regulilor de joc occidentale care încet, încet vor deveni realităţi la noi acasă.

Recunosc, ne mişcăm în acest sens cu viteză prea mică din cauza lipsei de voinţă şi determinare, atât la nivel politic, cât şi social. Indecişii încă întârzie să facă o alegere, deşi timpul nostru este preţios.

Acordul de Asociere nu este punctul final al relaţiilor noastre cu Bruxelles-ul, ci doar o tema de acasă, care odată făcută ne va aduce doar avantaje.
 
Doar împreună putem produce marile transformări. Felicitări pentru acest început, Republica Moldova.  
 
 
 
 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.