• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

"Nimeni nu va reuşi să pericliteze programul de dezvoltare al ţării"

"Nimeni nu va reuşi să pericliteze programul de dezvoltare al ţării"

23 Decembrie 2016
 
Discurs rostit în cadrul ultimei şedinţe a Parlamentului din 2016

Onorat Plen,
Dragi colegi şi stimaţi invitaţi,
 
Sesiunea de toamnă a Parlamentului s-a desfăşurat într-o perioadă de maximă intensitate politică. Am avut campanii electorale la nivel naţional şi regional. Deşi au fost perioade în care ne-am întrunit mai rar în plen, s-a lucrat foarte mult la nivel de comisii, inclusiv pe dimensiunea controlului parlamentar, fiind organizate un număr record de audieri şi dezbateri publice.
Am dezvoltat Platforma parlamentară de consultare şi control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova şi Grupul de cooperare dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Populară a UTA Găgăuzia.
 
Au fost elaborate 758 de rapoarte, avize şi amendamente la proiectele de acte legislative în ultimele 4 luni. Am reuşit să aprobăm modificarea Constituţiei şi astfel să încheiem cu succes reforma Procuraturii.
În acest an am recuperat restanţele acumulate de la 2009 încoace pe dimensiunea reformei justiţiei. Deja la această oră putem spune cu încredere că Parlamentul şi-a onorat angajamentele faţă de societate. Moldova are o Procuratură reformată, o nouă hartă a judecătoriilor şi o justiţie cu tendinţe de eliberare de aşa numitul factor politic. Am dat procuraturii şi magistraţilor toate instrumentele cerute de societatea civilă, partenerii externi şi experţi. În continuare, împreună cu societatea, suntem în drept să cerem rezultate şi eficienţă de la procurori şi magistraţi. Noi vrem o ţară liberă de corupţie, în care legea să fie respectată de toţi, de la noul Preşedinte a Republicii Moldova până la funcţionari, antreprenori, medici sau profesori.

Este timpul ca toţi noi să înţelegem că sistemul în care am trăit în ultimii 25 de ani nu mai există şi oricine va încălca legea va trebui să plătească. De aceea vă chem să nu o încălcaţi, pentru că şi cei care încalcă şi cei care vor încerca să nu observe ilegalităţi – vor fi penalizaţi.
Să nu uităm că am votat conceptul legii pentru formarea unei unităţi pentru recuperarea bunurilor ilicite, deci deja foarte curând cei care fură, fac trafic de influenţă sau iau mită vor plăti cu libertatea şi averea. Aici voi aminti şi de Autoritatea Naţională de Integritate pe care împreună am instituit-o în 2016 şi care va trebui să demonstreze că este diferită de Comisia Naţională de Integritate, nu doar prin nume dar şi prin eficienţă.
 
Dragi colegi, suntem la mijloc de mandat, dar contrar tradiţiilor parlamentare de la independenţă încoace, am promovat în această sesiune reforme inclusiv cu preţul popularităţii noastre. Daţi-mi voie să vă mulţumesc pentru curajul cu care aţi votat reforma sistemului de pensionare. În premieră după două decenii în care s-a denaturat şi viciat întregul sistem de asigurări sociale, am reuşit să promovăm o schimbare chirurgicală, vitală pentru Moldova. Am eliminat cel mai nociv element din sistem, această inechitate care a aruncat 70 la sută din pensionari sub mimul de existenţă. Împreună am reuşit să votăm un sistem în care pensia omului este stabilită în dependenţă de contribuţie şi nu de funcţie. Sunt sigur că alegătorii vor înţelege reforma, pentru că deja anul viitor, graţie votului din Parlament, oamenii vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiei.

Nu voi vorbi despre toate subiectele importante pe care le-am promovat, sunt totuşi peste 219 legi şi 73 de hotărâri aprobate şi încă 266 de proiecte votate în prima lectură. Este important că am reuşit să recuperăm perioada electorală în care ne-am convocat mai rar în şedinţe plenare.
Am reuşit să recuperăm anul acesta şi restanţele acumulate în trecut, iar în rezultat am obţinut program cu Fondul Monetar Internaţional, un certificat de credibilitate pentru Moldova pe arena internaţională.
 
Am reuşit să reducem în jumătate instituţiile cu competenţe de control, permiţând mediului de afaceri să se dezvolte creând noi locuri de muncă şi aducând, după ani de stagnare, o creştere semnificativă a Produsului Intern Brut în ultima jumătate de an. Am oferit, în premieră după mulţi ani, previzibilitate antreprenorilor, adoptând politica bugetar-fiscală şi bugetul public până la începutul unui nou an. Dovadă că intrăm în normalitate.

Am reuşit o colaborare instituţionalizată cu societatea civilă în această perioadă şi contez că vom reuşi în continuare să dezvoltăm mai multe proiecte comune. Inclusiv acţiuni de voluntariat. Parlamentul este o instituţie care învaţă să se deschidă şi să lucreze transparent. Oamenii deja simt acest lucru. Am primit scrisori pentru Moş Crăciun trimise de copii pe adresa Parlamentului. Am avut peste 3 mii de vizitatori, inclusiv persoane cu nevoi speciale care în număr tot mai mare solicită să vină în Legislativ şi să discute cu deputaţii. Vă încurajez să profitaţi de Oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului ca să înţelegem mai bine aşteptările oamenilor din ţară. Avem multe de discutat pentru că ne aşteaptă reforma administraţiei publice prin care vom face mai prietenoase şi mai profesioniste instituţiile statului. 

În Parlamentul Republicii Moldova avem o majoritate consolidată şi care vine cu suport politic pentru guvern. Nimeni, dar nimeni nu va reuşi, să pericliteze programul de dezvoltare al ţării. Avem obiectivul de a face Moldova eligibilă pentru aderare la Uniunea Europeană şi cu suportul şi contribuţia oamenilor, care vor să trăiască bine şi în siguranţă acasă, vom reuşi.
 
Fie ca anul care vine să aducă pace şi bunăstare pentru Moldova. La mulţi ani şi Crăciun fericit.
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.