• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Bilanţul anului 2017

Bilanţul anului 2017

22 Decembrie 2017

 
Anul acesta marcăm 25 de ani de când a fost instituit Parlamentul Republicii Moldova. Parlament care în timp învaţă nu doar să reprezinte, dar şi să audă vocea poporului.
 
După un sfert de secol, am reîntors cetăţenilor dreptul de a-şi alege deputatul, am creat un muzeu, pentru că lecţiile istoriei trebuie învăţate, şi am reevaluat rolul parlamentarilor, dintre cei care, în principal, votează acte legislative, în cei care urmăresc impactul  legilor asupra oamenilor.
 
Mă bucur să constat că societatea şi clasa politică a conştientizat necesitatea implementării calitative a legilor şi nu doar monitorizarea mecanică şi cantitativă a executării angajamentelor. Sesiunea de toamnă a Parlamentului a fost axată în principal pe controlul parlamentar.

                             
Împreună cu preşedinţii de Comisii am stabilit un plan de lucru şi am reuşit organizarea  a  40 de audieri în Comisii, precum şi audieri în plen, inclusiv privind probleme importante şi sensibile cum sunt cele legate de examenul de bacalaureat sau de alimentaţia copiilor.         
  

  
                             Tot în 2017, am organizat audieri şi consultări în 13 localităţi din ţară privind problema implicării femeilor în procesul decizional şi a combaterii violenţei domestice. La aceste audieri au participat aproape 500 de persoane din rândul autorităţilor publice locale, centrale şi al societăţii civile.
 
În luna noiembrie, am creat platforma de control parlamentar asupra executării Legii privind prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane şi analiza acţiunilor realizate de ţara noastră în acest domeniu.
În următoarea sesiune, vom continua să urmărim cum lucrează legile adoptate şi vom interveni de fiecare dată pentru asigurarea unei implementări corecte.
 
    
Sincronizarea acţiunilor Parlamentului şi Guvernului pentru promovarea agendei de reforme prioritare a continuat şi în acest an. Am reuşit să votăm cele mai multe legi din foaia de parcurs înregistrate în Parlament. Am organizat zeci de dezbateri publice şi am adoptat 325 de acte legislative, inclusiv reforma electorală, pachetul energetic, pachetul financiar-bancar, reforma Guvernului.  Eforturile de reducere a birocraţiei, vor continua şi în anul 2018. Am lansat iniţiativa de restructurare a Secretariatului Parlamentului, care va urmează să genereze economii de cca 35 de milioane de lei bani publici şi o reducere a numărului angajaţilor cu aproximativ 40%.
 
Deoarece asigurarea libertăţii de exprimare şi a pluralismului de opinii este o prioritate pentru actuala guvernare, am instituit un Grup de lucru pentru îmbunătăţirea legislaţiei mass-media. Pe această platformă a fost prezentat recent proiectul unui nou Cod al audiovizualului şi al Strategiei de dezvoltare mass-media. Vom promova, expertiza şi examina aceste proiecte, deoarece o presă liberă şi independentă este un element vital pentru democraţie.
 
În sesiunea curentă am elaborat şi am primit avizul de la Curtea Constituţională pentru introducerea obiectivului naţional de integrare europeană în Legea supremă a ţării. Acest lucru va garanta continuarea şi după anul 2018 a parcursului european susţinut, conform ultimului sondaj de opinie, de 58% dintre cetăţeni.

Am promovat o politică incluzivă prin multiplele mecanisme care implică oamenii în procesul de luare a deciziilor. Pentru asigurarea accesului la informaţie din prima sursă, la acest moment transmitem deja pe site-ul Parlamentului şedinţele plenare şi cele din Sala Europei. Pentru anul viitor, vom extinde această practică asupra Comisiilor.
 
În premieră, după un sfert de secol, Parlamentul a instituit propriile distincţii pentru oamenii care au reuşit prin profesionalism, curaj şi talent să schimbe Moldova şi să promoveze imaginea ţării noastre.
 Am testat cu succes şi vrem să transformăm în tradiţie Săptămâna Uşilor Deschise în lunile mai şi septembrie. Am desfăşurat acţiuni în parteneriat cu societatea civilă, tinerii activi şi instituţiile care raportează Parlamentului. Peste 4.000 de oameni au participat anul acesta la zilele Parlamentului şi Săptămâna Deschiderii Parlamentare, când au fost organizate instruiri, ateliere de lucru,  expoziţii şi sesiuni de întrebări - răspunsuri cu deputaţii. Am găzduit lansări de filme, de carte, vernisaje şi aniversări. Per total, în 2017, cca 6.800 de vizitatori au beneficiat de tururi ghidate în Parlament, inclusiv cu participarea deputaţilor. Am realizat şase  spoturi animate despre procesul legislativ, istoria Parlamentului, mecanisme de implicare în procesul decizional, alte teme care vin să explice ce face, de ce face şi cum face Legislativul. Vom distribui acest kit informativ în şcoli, ca suport pentru lecţiile de educaţie civică. Vrem să avem cetăţeni informaţi şi implicaţi, iar generaţiile care ne calcă pe urme să fie pregătite pentru asumarea iniţiativelor civice şi promovarea valorilor democratice.

               

                 
                       
                 
 
Urmează un an electoral şi în pofida provocărilor şi a concurenţei, trebuie să nu uităm că suntem în serviciul poporului şi, mai presus de toate, este obligaţia noastră de a lucra în beneficiul oamenilor.

                   
 
Fie ca anul care vine să aducă pace şi bunăstare pentru Moldova. La mulţi ani şi Crăciun fericit!

Foto

Video 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.