• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Discurs în cadrul şedinţei de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului

Discurs în cadrul şedinţei de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului

21 Iulie 2017
   Onorat Plen,

   Dragi colegi şi stimaţi invitaţi,

   Sesiunea de primăvară a Parlamentului a pus baza schimbării clasei politice din Moldova. Din 2018, noul Legislativ va fi format din deputaţi aleşi pe liste de partid şi deputaţi aleşi pe circumscripţii uninominale. A fost redus plafonul de contribuţii financiare pentru campaniile electorale şi setate mecanisme pentru probarea integrităţii candidaţilor. Este asigurată reprezentarea adecvată a anumitor segmente de alegători, cum sunt cei din Găgăuzia, regiunea transnistreană sau din diasporă, discriminaţi în sistemul proporţional. Prin modificarea sistemului electoral am dat o şansă ţării pentru o dezvoltare armonioasă şi conformă aşteptărilor oamenilor.
 
   În pofida criticilor din partea anumitor forţe, Parlamentul care a susţinut cu 74 de voturi o iniţiativă revendicată de alegători a demonstrat că este un Parlament pentru oameni. Integrarea europeană a Moldovei înseamnă modernizare, stat prietenos şi condiţii de viaţă demne pentru toţi locuitorii ţării. Parcursul european nu presupune calea spre un nou frate mai mare. Avem angajamente asumate în cadrul Acordului de Asociere şi angajamente pentru accesarea fondurilor. Acestea vor fi respectate şi îndeplinite, alături de obligaţia noastră de a implementa politici pentru consolidarea unui stat de drept în Moldova, pentru o societate incluzivă şi pentru asigurarea drepturilor şi libertăţilor oamenilor. Vom continua parcursul european al ţării cu aceiaşi determinare pentru că Moldova merită să devină stat membru al UE.
 
   Sunt bucuros că am reuşit să elaborăm şi să transmitem Parlamentului European declaraţia comună a Parlamentului Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei prin care solicităm deschiderea perspectivei de aderare a ţărilor noastre la Uniunea Europeană. Rămânem fermi pe poziţia că locul Moldovei este în familia europeană, iar efortul pe care îl întreprindem zilnic, fiecare din noi, va transforma statul într-o ţară în care oamenii vor crede şi unde vor vrea să trăiască.
 
   Salut cu satisfacţie continuarea dialogului strategic cu SUA, precum şi crearea grupului de prietenie în cadrul Congresului SUA cu Republica Moldova. Am trimis invitaţie trilaterală semnată de Speakerii Republicii Moldova, Georgie şi Ucraina pentru ca Speakerul Paul Ryan să viziteze regiunea noastră. 
 
   Am reuşit aprofundarea cooperării Transatlantice, în special pe dimensiunea Adunării Parlamentare a NATO, prin sensibilizarea parlamentarilor faţă de problemele de apărare şi securitate, pe dimensiunea civilă a securităţii, ştiinţă şi tehnologie, economie, apărare şi securitate. 
 
   Conştienţi de rolul instituţiilor în dezvoltarea statului nostru, am început reformarea autorităţilor centrale. Am optat, împreună cu alegătorii noştri, pentru un Guvern de profesionişti. Mai puţine ministere, mai puţină birocraţie. Eficienţă şi calitate – aceasta aşteptăm de la executivul reformat. Angajamentul Parlamentului şi Guvernului, asumat prin foaia de parcurs pentru agenda de reforme prioritare rămâne un instrument care şi-a probat eficienţa în asigurarea bunei guvernări. De asemenea, vom canaliza eforturile pentru adoptarea şi implementarea, în comun cu Guvernul, a măsurilor din Planul de Acţiuni care vizează angajamentele din Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, pentru anul 2017.
 
   În sesiunea de primăvară, am reuşit să promovăm pachete de legi care vin să consolideze eforturile noastre anterioare pentru dezvoltarea unui sistem financiar-bancar stabil şi stimulatoriu pentru mediul de afaceri. Prin simplificarea procedurilor şi reducerea presiunii asupra antreprenorilor, confirmăm că suntem o guvernare pro-business care crede cu tărie că numai în parteneriat cu oamenii de afaceri putem construi o ţară în care fiecare are o viaţă decentă.
 
   Am creat condiţii pentru ca miliardul să fie întors. În acest sens, Agenţia pentru recuperarea bunurilor fraudate, împreună cu alte instituţii fortificate de legislaţia adoptată anterior, trebuie să aducă rezultate. La începutul sesiunii am votat legea integrităţii, Strategia Naţională de Integritate şi Anticorupţie şi alte norme care, aplicate cu bună credinţă, vor aduce încrederea oamenilor în autorităţi şi instituţii.
 
   De la începutul anului au fost elaborate 1.925 de rapoarte, avize şi amendamente la proiectele de acte legislative. Am reuşit să aprobăm modificarea Constituţiei şi să oferim o garanţie în plus pentru independenţa avocatului poporului.
 
   Învăţăm să promovăm o politică incluzivă prin multiplele mecanisme care implică oamenii în procesul de luare a deciziilor, prin legile ajustate la dimensiunea de gen şi prin normele elaborate pe Platforma parlamentară de consultare şi control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova şi Grupul de cooperare dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Populară a UTA Găgăuzia.
 
   Contez mult pe parteneriatul pe care l-am făcut cu societatea civilă şi actorii de pe piaţa media. Suntem conştienţi că avem nevoie de o legislaţie care să ia în calcul provocările, dar şi progresul tehnologic din ultimii ani. Cu suportul partenerilor internaţionali am creat o platformă unde beneficiarii finali ai legislaţiei media urmează să producă inclusiv un nou Cod al audiovizualului. M-am angajat să promovez proiectele elaborate de grupul de lucru pentru că sunt personal interesat să avem o presă liberă şi independentă.
 
   În această sesiune, am aprobat cca 125 legi şi 47 de hotărâri şi încă 137 de proiecte votate în prima lectură. Nu mai puţin important este că am reuşit să organizăm dezbateri şi audieri pe diferite proiecte de lege de la cele sociale, cum este sistemul tichetelor de masă, până la reglementări tehnice şi politice cum au fost în cazul sistemului electoral. Toţi împreună învăţăm că deciziile bune se iau în urma unor discuţii largi cu mediul academic, cu experţi şi politicieni. De asemenea, învăţăm să utilizăm tot mai mult controlul parlamentar pentru a vedea efectul normelor pe care le adoptăm.
 
   Vreau să mulţumesc oamenilor pentru suport şi înţelegere că, deşi nu putem repara totul şi imediat, avem progres şi avem rezultate. Vom lucra în continuare într-o echipă cu societatea. 
 
   Mulţumesc.
 
Ultima şedinţă plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară 2017
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.