• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Delegaţia oficială a PRM nu va participa la Adunarea Interparlamentară a CSI

Delegaţia oficială a PRM nu va participa la Adunarea Interparlamentară a CSI

23 Martie 2017
În cadrul şedinţei de astăzi a Biroului permanent al Parlamentului Republicii Moldova, au fost discutate mai multe teme însemnate şi luate unele decizii.

Primul subiect ţine de pachetul de integritate. Mâine, în plenul Legislativului, urmează să fie propusă spre aprobare în lectură finală Legea integrităţii, dezbătută pe larg pe parcursul ultimului an de zile. Este o realizare foarte importantă care derivă din angajamentele pe care ni le-am asumat faţă de partenerii noştri internaţionali, în mod special faţă de UE. Această lege este şi o restanţă pe foaia de parcurs, dar şi o recomandare a Consiliului de miniştri ai UE.

Tot în privinţa acţiunilor de luptă cu corupţia, la nivel legislativ am decis includerea pe ordinea de zi a Parlamentului proiectul de lege privind modificarea Constituţiei RM, care prevede excluderea imunităţii deputaţilor. Proiectul va fi examinat şi dezbătut, sper chiar şi aprobat, în plen săptămâna viitoare.

Un subiect sensibil, pe care am ţinut neapărat să-l discut împreună cu colegii din Birou, a fost cel legat de participarea Republicii Moldova la Adunarea Interparlamentară a CSI.

Eu mi-am expus public, în repetate rânduri, opinia că nu sunt binevenite călătoriile în Federaţia Rusă, ţinând cont de tratamentul abuziv la care sunt supuşi demnitarii şi funcţionarii moldoveni. După acea notă diplomatică semnată de mine şi de premierul Pavel Filip prin care am informat autorităţile ruse despre aceste abuzuri, am primit mesaje pozitive, atât pe căi oficiale, cât şi neoficiale, că autorităţile centrale ale Federaţiei Ruse examinează cu atenţie nota expediată şi cazurile care au fost descrise în ea. Cu toate acestea, noi nu avem un răspuns oficial din partea Moscovei. Prin urmare, Biroul permanent al Parlamentului a luat decizia că Delegaţia oficială a PRM nu va participa la şedinţa Adunării Parlamentare a CSI, care se va desfăşura săptămâna viitoare la Sankt-Petersburg. 

Ţin neapărat să precizez, pentru a evita interpretări eronate sau speculaţii, că Republica Moldova şi Parlamentul RM nu boicotează activitatea CSI-ului, ci nu va participa la evenimentele din 27 şi 28 martie de la Sankt-Petersburg al AIP CSI, anume din considerentele pe care le-am descris.
Astăzi, vor fi expediate scrisori în adresa speakerilor şi şefilor de Delegaţii ale celorlalte state care fac parte din AIP CSI, în adresa gazdelor  d-nei Valentina Matveenko şi d-lui Veaceslav Volodin, dar şi în adresa Secretariatului Adunării Interparlamentare a CSI, privind motivele şi refuzul Republicii Moldova de a participa la acest eveniment.

Pe parcursul discuţiilor, au fost voci care au menţionat că o astfel de decizie nu este binevenită şi că deputaţii din unele fracţiuni parlamentare vor participa totuşi la eveniment. Vă comunic () că rămâne la discreţia lor dacă vor să se deplaseze în Federaţia Rusă. Noi nu putem interzice unor membri ai Legislativului să participe pe cont propriu la adunare. Dar Parlamentul Republicii Moldova nu va fi reprezentat oficial, nu există delegaţie aprobată şi, bineînţeles, nici cheltuieli nu vor fi acceptate în acest sens.
 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.