• Andrian Candu
 • Preşedinte al Parlamentului,
  Vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova

Despre mine

Sunt născut la 27 noiembrie 1975, la Chişinău, şi căsătorit cu cea mai frumoasă şi înţelegătoare cehoaică pe nume Zuzana.
Am trei copii frumoşi, Daniel, Vera şi Adam
Mă consider şi mă simt optimist şi norocos, ca şi mulţi alţii.

Am absolvit liceul de informatică "T. Popoviciu" din Cluj-Napoca (România), iar după, Facultatea de Drept de la Universitatea "Babes-Bolyai"  din Cluj-Napoca (România). Apoi au urmat studiile postuniversitare la Institutul de Drept Fiscal Internaţional şi Austriac, la Universitatea de Economie şi Administrare a Afacerilor din Viena (Austria).

Am mai studiat, prin a participa la cursuri de specialitate, la Institutul European de Drept din oraşul Birmingham (Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord) şi la Academia Internaţională a Drepturilor Omului, Universitatea "Western Cape", oraşul Cape-Town (Republica Sud Africană).
 
Cu referire la experienţa mea profesională, în anul 1995 am început activitatea în calitate de jurist la o companie privată din Cluj, compania "ARIC" SRL, iar în anul 1998, după absolvirea facultăţii de drept şi revenirea din România,  am fost angajat în calitate de Consultant principal, în cadrul Comisiei pentru Politică Externă al Parlamentului Republicii Moldova.
 
O experienţă profesională deosebită am avut-o în perioada 2002 - 2010 la compania  PricewaterhouseCoopers Moldova, ajungând până la poziţia de Manager Senior (şi director de ţară), fiind responsabil de gestionarea unor proiecte în domeniile impozitării persoanelor fizice şi juridice, consultanţă în domeniul impozitării expatriaţilor, consultanţă juridică şi altele.
 
În lunile septembrie-decembrie 2010 am deţinut funcţia de Director General al companiei Prime Management SRL,  fiind onorat să conduc o  echipă responsabilă de gestionarea unor companii din diferite domenii şi industrii, printre care: financiar–bancar, imobiliar, media, hotelier şi servicii.

Din luna decembrie 2010 pana în iulie 2014 am fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar din luna mai 2013 am fost ales în calitate de Vicepreşedinte al Parlamentului.

Începând cu 2 iulie 2014 am fost numit prin Decretul Presedintelui Republicii Moldova, in calitate de Viceprim-ministru, Ministrul economiei.

Pe 23 ianuarie 2015 am fost votat de Parlamentul Republicii Moldova în funcţia de Preşedinte al Legislativului.

În perioada desfăşurării activităţii profesionale am pregătit materiale pentru publicare şi publicaţii, printre care: “Contractul de vânzare-cumpărare - diferenţa între legislaţia engleză şi cea română”, “Parlamentul European, organizare şi activitate”, “Arbitrajul Comercial Internaţional, diferenţa între legislaţia naţională, română şi cea rusă”, “Comunitatea Statelor Independente, succes sau eşec?”, "Abuzurile în Tratatele de evitare a dublei impuneri”, “Evoluţia tratatelor fiscale – Raport de ţară, România”.

Aici plasez link-ul la declaraţiile mele fiscale pentru anii:

2010 http://parlament.md/LinkClick.aspx?fileticket=Eu6sDYSiZY0%3d&tabid=87

2011 http://parlament.md/LinkClick.aspx?fileticket=Zd8HYd0y0nI%3d&tabid=87
 
2012 http://parlament.md/LinkClick.aspx?fileticket=VgnJbBvSI9Y%3d&tabid=87

2013 http://parlament.md/LinkClick.aspx?fileticket=Wv73V3pnHCE%3d&tabid=87&language=ro-RO
 
 
 • Contact

 • Parlamentul
  Republicii Moldova


  MD 2004, Republica Moldova,
  Chisinau, bd. Stefan cel Mare, 162.
  tel.: (373 22) 234404
  fax: (373 22) 268125
 • Partidul Democrat
  din Moldova


  MD 2001, Republica Moldova,
  Chisinau, str. Tighina 32.
  Tel.: (+373 22) 278229
  Fax: (+373 22) 278230
© Copyright Andrian Candu. Toate drepturile rezervate.